Witam jestem nowy i to jest mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość mam taki problem: ostatnio zauważyłem że pojawiło sie drżenie sprzegła w czasie zmiany biegów(popuszczanie sprzegła) i w czsie chwilowych postojów np zmiana świateł, wciskając lekko sprzegło odczuwam lekkie drżenie. Moje pytanie jest następujące czy jest to typowe jeśli nie to proszę o pomoc mam octavie 1 tdi 110 km rider 02.2004
Mi zaraz po wymianie prawie nie drżało, w tej (po 50kkm) chwili drży. Także dla mnie to TTTM, ale nie jeżdże samochodem od nowości.
Powiedz jaki masz przebieg bo pewnie zaczęło Ci sie już zużywać.
Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.Spark
mam niecałe 12kkm więc troche dziwne ale kolejnym objawem jest przy szybkim wysprzęgleniu na obrotach rzędu 2200-2500 dobiegający od strony silnika krótki świst.
Pytałem dzisiaj kolegi mechesa to powiedział że to może być łożysko oporowe bo ja w tych sprawach to totalna kaplica. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Ja jak szukalem Octavi dla siebie to siedzialem chyba w 6 roznych modelach i w kazdym mi drzalo sprzeglo z silnikiem TDI. (wczesnie jezdzilem benzyna). W niektorych mozniej w niektorych lzej.
Nawet u dwoch znajomych sie przejechalem to odczuwalem drzenie przy lekko wcisnietym pedale.
To, ze pedal drzy jak lekko opre o niego sprzeglo to mam od poczatku. No moze na poczatku tego nie zauwazylem, ale jakos tak raz wyszlo i teraz zwracam na to uwage. I ani to nie ustepuje ani nie poglebia sie, a samo auto jest jezdzone delikatnie o strzalach ze sprzegla nie ma mowy, wiec o lozysko i docisk bylbym spokojny.
Hmm a moze to cos innego. Na 99% masz silnik o symbolu ASV bo piszesz ze 110KM z 2004 roku. Poszukaj watku o swiszczacej (szurajacej!!!) turbinie, bo tak mi sie wydaje ze to tu jest problem.
Już czytałem ale wydaje mi się że to inny rodzaj dźwięku ale dzięki za zainteresowanie i pomoc spróbuje jeszcze podjechać do ASO z racji że jeszcze na gwarancji i zobacze co mi powiedzą. Jak już ich odwiedzę to napiszę co mi powiedzieli. Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 12 Maj, 05 16:25 ]
Witam ponownie byłem w ASO i oczywiście tak jak przewidywałem po wizycie wiem tyle samo co i przed czyli ten świst to oczywiście turbo i to tak ma być k .
Więc zbiore troche kasy i pojade do katowic co by mojego szkodnika zavirusować i może wtedy będzie ok.
Pozdrawiam
Komentarz